İstemek "istiyorum" demek değil, harekete geçmektir. (A.Maurrois)
"AVRUPA ÜLKELERİNDE OKUMA ALIŞKANLIĞININ KAZANDIRILMASI SÜRECİNİN İNCELENMESİ"
20. yüzyılın büyük filozofu, düşünürü Roger Garaudy’nin evini ziyaret ederek eşi Filistinli Selma (Paulette) Hanımla tanışma imkanını bulduk.
"AVRUPA ÜLKELERİNDE OKUMA ALIŞKANLIĞININ KAZANDIRILMASI SÜRECİNİN İNCELENMESİ" PROJESİ SONUÇ RAPORU
Derneğimizin Avrupa Birliği Yetişkin eğitimi personel hareketliliği Erasmus+ Hareketlilik Projeleri faaliyet alanında, 2015 Teklif Çağrısı döneminde sunulan "Avrupa Ülkelerinde Okuma Alışkanlığının Kazandırılması Sürecinin İncelenmesi" isimli projesi: Eğitim ve Gençlik Programları Başkanlığı tarafından 2015-1-TR01-KA104-020713 proje numarası ile kabul edilmiştir.
Derneğimizin sorumlu olduğu projede yerel ortak olarak, Çorum Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Çorum Bilim ve Sanat Merkezi, Eğitimciler Birliği Sendikası Çorum Şubesi ve Çorum Eğitim Kültür ve Araştırma Derneği bulunmuştur.
17-30 Temmuz 2016 tarihleri arasında İspanyanın Sevilla şehrinde, kamunun yanı sıra özel kurum ve kuruluşlarla gerçekleşen araştırma ve inceleme çalışmalarımız başarı ile tamamlanmıştır. Proje kapsamında İspanya’nın Sevilla şehrinde bulunan (Instituto de Educación Secundaria) IES MURILLO, IES Federico Mayor Zaragoza devlet okulları ile Salesianos Santisima trinidad ( Kiliseye Bağlı) yarı özel okul kompleksleri (İlkokul, Ortaokul, lise ve Açık Öğretim aynı çatı altında), Cadis Üstün Yetenekli Öğrenci Merkezi, Biblioteca Pública Infanta Elena, Sevilla Üniversitesi Crai Antonio De Ulloa kütüphaneleri ve Libleria La Casa Tomada kitapevi gezilerek, yetkililerden eğitim sistemi ve öğrencilere uygulanan okuma alışkanlığını kazandıracak çalışmalar hakkında bilgi edinildi.
Özetle : Okul Öncesinde küçük yaş gruplarına yönelik masal, hikaye, şiir okuma etkinlikleri yapılmakta, duygu kartları, oyun kartları gibi materyaller kullanılarak öğrencilerin kartlardaki şekilleri, cisimleri ifade etmesi, daha sonra kartlardaki şekiller ve cisimler hakkında hikaye ve masal anlatması istenmektedir. Bu sayede, bu yaş gruplarında okumaya, kitaba ve yazarlığa yönelik ilgi uyandırılmaya çalışılmaktadır.
Okul Döneminde ise eğitim müfredatlarında ilkokul 1. ve 2. sınıflarda haftada 2 saat, üst sınıflarda haftada 1 saat zorunlu kitap okuma etkinlik saati bulunmaktadır. Müfredat öğrenci, veli ve okul işbirliği içerisinde uygulanmaktadır.
İlkokulun ilk dönemlerinde okul öncesi uygulamalara ek olarak öğrencilere anlatımını yaptığı masal ve hikayelerin yazdırılması sağlanarak, sözel ifadenin yanı sıra yazılı ifade yeteneğinin gelişmesi amaçlanmaktadır. Dönemlik veya yıllık okutulacak kitaplar, veliler ve ders öğretmenleri tarafından ortaklaşa belirlenmekte ve zümre kararı olarak belirtilmektedir. Öğrenci, her ders için ( Fizik, Kimya, Tarih gibi) en az iki kitap okumak zorundadır. Öğrencilerin takibi ders öğretmenleri tarafından yapılmaktadır.
Öğrenciler her derste okudukları kitaplardan imtihana tabi tutulmaktadır. Aldığı notlar öğrencinin ders başarı değerlendirilmesinde etkili olmaktadır.
Okul koridorlarında yazarlarla ilgili afişlerin sergilendiği, kitaplardan alıntıların yapıldığı, bu afişler ile öğrencilerde kitap okuma isteği uyandırılmaya çalışıldığı görülmüştür.
Kitapevleri yaş grupları belirleyerek güzel sanatlar, kendini ifade, kitap yazarlığı gibi alanlarda atölye çalışmaları, edebiyat denemeleri, kitap gurmeliği, imza ve söyleşi günleri etkinlikleri düzenlemektedir. Bu faaliyetleri bazen anlaştıkları okulların imkânlarını kullanarak yapmaktadırlar. Bizdeki “Okullar Hayat olsun” projesi gibi. Küçük yaş gruplarına yönelik masal, hikâye, şiir okuma çalışmaları yapılmakta, okul öncesi uygulamada olduğu gibi kitapevleri de, duygu kartları, oyun kartları gibi materyallerle bu yaş gruplarında kitaba yönelik ilgiyi uyandırmaya çalışılmaktadırlar. Özel günlerde çocuklara hediye olarak kitap alınmasının ailelerde yaygın bir alışkanlık olduğu ve bu uygulamanın çocuklarda erken yaşta kitaba olan ilgiyi artırdığı belirlenmiştir.
Şehir ve üniversite kütüphanelerinde her yaş gurubuna yönelik kitaplar bulunmaktadır. Kütüphaneler geniş, havadar ve rahat ortamlara sahiptir. Kütüphaneler okuyucularına kahve içme ve sohbet etme imkanı sunmaktadır. Bazı kütüphanelerde ikili, dörtlü, altılı ve daha fazla gruplar için büyük salonlar bulunmakta, bu odalar bilgisayar, projeksiyon gibi teknolojik gelişmeye uygun araçlarla donatılmıştır. Kütüphanelerde telekonferans yapmaya uygun teknolojik donanımlı salonlar, otomatik kitap alım ve teslim üniteleri, engellilere yönelik bilgisayar destekli uygulamalar bulunmaktadır.
Okul yönetimleri ile kitabevi sorumlusunun, bu güzel uygulamalara rağmen, teknolojik gelişmelerin öğrenciler üzerindeki olumsuz etkisinden rahatsız olduklarını ifade etmişlerdir.
Bizde olduğu gibi, İspanyada da teknolojinin gelişmesi ve öğrencilerin telefonla olan bağları okul idarecilerinin çözmekte zorlandıkları problem olarak ortada durmaktadır. Yetkililer bu durumun okuma alışkanlığını olumsuz yönde etkilediğini ve ülke bazında kitap okuma oranının önceki yıllara göre düştüğünü belirtmişlerdir.